_nyt_design.jpg

Danmarkbolig.dk løser udfordringer med at søge almene boliger

Boligsøgning kan være en frustrerende omgang – særligt for studerende, unge familier eller ældre, som søger en god, billig bolig, der samtidig lever op til deres forskellige behov. For hvor skal man starte sin boligsøgning, når der er over 500 almene boligorganisationer landet rundt, som alle tilbyder forskellige løsninger?

Det kan være svært at få fat i en almen bolig, da efterspørgslen er høj – men den første udfordring for de boligsøgende er først og fremmest at overskue de mange muligheder. Hvor må jeg have hunden med? Hvor finder jeg almene boliger med handicapvenlighed? Og hvilke lejemål er bedst til børnefamilien?

Se denne video og blive klogere på Danmarkbolig.dk

Danmarkbolig.dk drives af Landsbyggefondens Administrationscenter. I denne korte video kan du se centrets chef, Helle Juul, fortælle om den aktuelle løsning.

Danarmbolig Video.jpg

Tidligere har det været en tung proces at gennemtrevle de mange boligorganisationers hjemmesider for at finde frem til lejemål, der matcher ens personlige behov.

Boligsøgende får hurtigt overblik over muligheder

I 2005 oprettede Landsbyggefonden derfor DanmarkBolig efter et politisk ønske om at skabe en fælles indgang til Danmarks almene boliger. På danmarkbolig.dk, som nu er Danmarks største almene boligportal, bliver alle oplysninger om almene lejeboliger samlet på én platform. Det giver boligsøgende et hurtigt overblik på tværs af boligorganisationer og indsnævrer søgningen efter personlige behov som fx størrelse, antal værelser, maksimum husleje, fleksibel udlejning, handicapvenlighed, husdyr eller andre faciliteter.

 

Billede 1 + brødtekst 3
Almene boliger findes i alle afskygninger – derfor er der behov for at samle søgekriterierne ét sted.

Derefter bliver man ledt direkte videre til opskrivning i en boligorganisation. Nemt og enkelt for den boligsøgende – og en fordel for boligorganisationen, der får ledt relevant trafik og ikke mindst opskrivninger ind. Opskrivning foregår nemlig stadig direkte hos boligorganisationerne – DanmarkBolig hjælper blot med at lede boligsøgende direkte til de almene lejemål, der passer til dem.

 

Kommunerne får lettere ved at anvise boliger

Portalen er altså et skridt i retningen mod at hjælpe endnu flere danskere til at finde en almen bolig – og sørge for, at de får nødvendig vejledning i at skrive sig op i god tid.

Men det er ikke kun borgerne, der har glæde af portalen. Det samlede overblik fungerer nemlig også på tværs af regioner, boligorganisationer og opskrivningssamarbejder. Og det kan kommunerne have glæde af.

I 2019 er det blandt andet et fokus for DanmarkBolig at gå i dialog med kommunerne og forbedre portalen efter deres behov, så de får kvalificeret hjælp i visiteringen og dermed et godt værktøj, når borgere med særlige behov skal have anvist en bolig. Også når processen skal spejles op imod fx boligsikring, handicaphjælp og opskrivning i flere regioner.

 

Borgerne høster frugterne af boligorganisationernes store dataarbejde

DanmarkBolig er baseret på et kæmpe indberetningsarbejde fra boligorganisationerne – når boligorganisationerne fx indberetter ledige boliger, bliver de mange data om lejemålet gemt i en database, som DanmarkBolig bygger ovenpå. Og det er kun muligt, fordi boligorganisationerne er gode til at indberette informationerne til Huslejeregisteret, så portalen holdes opdateret.

Når borgerne søger efter bolig på danmarkmarkbolig.dk, høster de med andre ord frugterne af et stort datasæt og det store arbejde, som boligorganisationerne i forvejen lægger i at registrere data.

 

Billede 2 + brødtekst 6
DanmarkBolig.dk er en brugerflade, der er bygget oven på den eksisterende database. Dermed udnyttes de informationer, der i forvejen indberettes til fx Huslejeregisteret.

Danskerne tænker ikke altid på almene boliger som en mulighed

Der er dog stadig udfordringer når boligsøgende skal finde frem til lejemål, der matcher deres behov. For mange danskere tænker ikke altid på almene boliger som en mulighed, når de kaster sig ud i boligsøgningen.

Almene boliger har været omtalt på godt og ondt i medierne, og en del af danskerne forbinder almene boliger med snak om parallelsamfund og socialt belastede områder – og det er på trods af, at tilfredsheden blandt beboerne i almene boliger generelt er høj.

Derfor har DanmarkBolig taget opgaven på sig at markedsføre de almene boliger for at påvirke, hvordan danskerne ser på de almene lejemål.

 

Billede 3 + brødtekst 7
Beboere fra Syltholmsparken har etableret et cykelhold, som giver et stærkt sammenhold og hjælper kulturer med at mødes. En af de mange historier, der har været fortalt på DanmarkBoligs facebookside.

Bloggere og influencere forbedrer de almene boligers image blandt unge

DanmarkBolig har allerede skabt stor opmærksomhed om den nye boligportal. Alene sidste år blev indhold på DanmarkBoligs facebook- og instagramprofil vist over 3,9 millioner gange – med en samlet rækkevidde på næsten 1,5 millioner brugere. Samtidig klikkede brugerne sig ind på portalen over 65.000 gange direkte fra intelligent annoncering på web og sociale medier.

Men trafik til sitet ændrer ikke nødvendigvis på danskernes syn på de almene boliger. For at påvirke de almene boligers image har DanmarkBolig bl.a. samarbejdet med bloggere og influencere, som har givet troværdige og gode fortællinger om livet i de almene boliger, som er blevet udfoldet i et forum, hvor målgruppen er meget opmærksom.

 

Billede 4 + brødtekst 8
Et eksempel på et blogger-samarbejde, hvor historien om almene boliger og DanmarkBolig.dk går hånd i hånd og rammer direkte ind i målgruppen.

For eksempel samarbejdede DanmarkBolig med influenceren Flamesman1, som på få dage fik over 139.000 visninger på én video, hvor han på de unges egne præmisser og med en god portion humor forklarer, hvad en almen bolig går ud på, og hvordan man bruger DanmarkBolig.dk. Begge dele noget, som særligt de unge boligsøgende ikke nødvendigvis ved.

 

DanmarkBolig-dysten skaber bredt engagement blandt danskerne

For at skabe en solid indsats har DanmarkBolig også arbejdet med involverende indhold på egne sociale kanaler. DanmarkBolig-dysten formåede som miniserie på Facebook og Instagram at engagere brugerne så meget, at de decideret fulgte med i serien og ventede på næste afsnit. Alt sammen med fokus på at fremvise variationen af almene boliger i hele landet og sætte fokus på en almen bolig som et attraktivt valg.

 

Billede 5 + brødtekst 10
Emil Thorup og Pelle Hvenegaard dystede om at gætte huslejen i almene boliger i DanmarkBolig-dysten. En stor succes, der var med til at udbrede kendskabet til almene boliger som en god mulighed, især for de unge.

Samtidig bliver der arbejdet med brugerinddragelse og film, der skildrer foreningslivet ude i de almene boligområder med fokus på det gode naboskab og sammenhold.

Den blødere og mere image-orienterede kommunikation viser, at en almen bolig kan være mange forskellige ting, og at det måske er en boligform, som man slet ikke var klar over, var et match.

Og det bedste af det hele? Op mod halvdelen af de brugere, der besøger DanmarkBolig.dk, klikker sig videre til en boligorganisation.

DanmarkBolig.dk er udviklet i et samarbejde mellem Landsbyggefonden, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, BL - Danmarks Almene Boliger og KL.

DanmarkBolig.dk er etableret i henhold til Lov om almene boliger, § 64.

DanmarkBolig.dk er en del af Landsbyggefonden, der er en selvejende institution oprettet ved lov. Landsbyggefondens primære formål er at støtte og udvikle alment boligbyggeri i hele Danmark gennem forskellige låne- og tilskudsmuligheder til landets boligorganisationer.