Forside

Kom til Bystrategisk Udsyn – og bliv tanket op med værktøj og visioner for en sund fremtid

Programmet til efterårets konference i Horsens er fyldt med vidende og inspirerende oplægsholdere, der vil levere perspektiver på en af samfundets helt store dagsordner: Fremtidens sundhedsudfordringer. En del af løsningen kan findes i indretningen af vores boligkvarterer i Danmark – med Bystrategisk Udsyn er Landsbyggefonden med til at sætte rammerne for den fælles samtale.

Vi bliver flere ældre, og det kræver tilpasninger af vores eksisterende boligområder – det gælder ikke mindst udenfor de største byer, hvor vi først ser betydningen af den demografiske udvikling. 

Med Bystrategisk Udsyn lader vi denne gang bystrategi møde fremtidens sundhedsudfordringer. Derefter skifter vi gear og lader konferencen flyde over i uddelingen af årets Blandet By Prisen.

Konferencen løber af stablen i FÆNGSLET, Horsens d. 7. november, 2023. Der er stadig få pladser tilbage, men konferencen bliver også streamet.

Tilmeld dig på bystrategiskudsyn.dk

Løsningerne handler om både software og hardware

Løsningerne kan have mange og overraskende former. Det kan være sundhedsindsatser i borgernære rammer, universelt design og samarbejde på tværs af sektorer.

Få en forsmag på temaet her:

Programmet bugner af oplægsholdere med en masse på hjerte

Sunde mennesker i sunde hjem – den målsætning har altid ligget i den almene sektors DNA. En del af løsningen på de store sundhedsudfordringer i fremtiden ligger blandt andet i indretningen af vores boligkvarterer.

Men hvordan sikrer vi, at boligområderne rummer de bedst mulige forudsætninger for, at samfundet kan imødekomme udfordringerne? Det gør vi fx ved at tænke det gode og sunde liv ind i de fysiske rammer. Det gør sig gældende, når vi renoverer, omdanner og bygger nyt.

"Tiden er kommet til at organisere os anderledes i vores sundhedsvæsen, så vi skaber sundhed og livskvalitet sammen med borgerne i stedet for alene at fokusere på, hvad vi gør, når mennesker bliver syge. Fremtidens sundhedsvæsen skal inkludere flere aktører og have et særligt blik for de mennesker, der ikke altid føler, at sundhedstilbuddene er til for dem. I Aarhus har vi sat gang i bevægelsen mod flere lokale sundhedstilbud, hvor særligt samarbejdet mellem kommune og boligorganisationer er afgørende for at lykkes."

Otto Ohrt (Sundhedschef, Aarhus Kommune)

-

Spørgsmål som disse er affyringsrampe for en konference, der er fyldt med spændende oplægsholdere:

Program

  • Jens Elmelund (Formand, Landsbyggefondens bestyrelse) byder velkommen.
  • Almene beboeres sundhedstilstand bliver belyst af Mickael Bech (Professor, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet).
  • Sundhedsindsatser i de almene boligområder anno 2023 er omdrejningspunkt for en samtale mellem Peter Sørensen (Borgmester, Horsens Kommune), Paul Bloch (Seniorforsker, Steno Diabetes Center Copenhagen, Afdeling for Forebyggelse, Sundhedsfremme og Samfundet), Otto Ohrt (Sundhedschef, Aarhus Kommune) og Hosea Dutschke (Forretningsfører, Østjysk Bolig)..
  • Fremtidens urbane sundhedskultur og inkluderende design i byplanlægning og boliger er i fokus, når Helle Juul (Arkitekt MAA/MNAL, Ph.D., Founding partner Juul Frost Arkitekter), Camilla Ryhl (Forskningschef, Bevica Fonden) og Steffen Møller Borgbjerg (Direktør, Boligforeningen ALBO) retter kikkerten mod fremtiden.
  • Bent Madsen (Adm. direktør, Landsbyggefonden) samler op på dagens program.
”Sundhed, trivsel og livskvalitet skal forankres i vores fælles bevidsthed og i den måde, vi tænker og planlægger vores byer, byudvikling og byrum på. Der er brug for et nyt mindset som forudsætning for at få viden ud at virke og skabe effekt.”

Helle Juul (Arkitekt MAA, JUULFROST

-

Konferencen rundes af med et slag med halen

Centralt for beboernes sundhed står udviklingen af byområder, der blander tilbud og funktioner. Sammen afslutter vi dagen med netop at markere/hylde de gode og visionære eksempler på, hvordan boligområder spiller ind som løsning på samfundets udfordringer.

Årets ’Blandet By Prisen’ gives til et vellykket eksempel på skabelsen af blandede by- og boligområder – og hylder kræfterne bag. De tre nominerede projekter, der kan løbe med prisen er Høje Taastrup C, Aarhus Ø og Grønttorvet.

Konferencen afholdes i Vestsalen, der med sine 1.200 m2 er det største transformationsprojekt i det gamle fængsels historie:

Billede 1