Webinar om Ekstern Granskning - Hvorfor, hvordan og hvad nu?

Dette webinar blev afholdt d. 23. oktober 2023

Se videoen, og få en gennemgang af hvad du skal vide om den eksterne granskningsproces.

Tidskode: 00.00.00

Moderator Lars Græsborg Mathiasen byder velkommen på vegne af Landsbyggefonden til dagens webinar om ekstern granskning, som varer 81 minutter.

Tidskode: 00.01.06

Lars Græsborg Mathiasen præsenterer Leif Tøiberg, der er særlig seniorrådgiver i Landsbyggefonden.

Tidskode: 00.01.27

Leif Tøiberg gennemgår dagens program, hvor der vil blive samlet op på resultaterne af den eksterne granskning. Der vil være fokus på det videre arbejde med granskningsrapporterne og arbejdet frem mod næste granskningsrunde. Der vil endvidere blive samlet op på evalueringen af forløbet med udgangspunkt i den gennemførte spørgeskemaundersøgelse og de afholdte workshops. Webinaret vil desuden behandle kommentering af rapporterne. Der vil også være fokus på, hvordan man bruger granskningsresultaterne, som ligger i Det Centrale Almene Bygningsregister (DCAB). Brugervejledningen med hjælp til hvordan man arbejder videre med granskningsdataene, vil desuden blive behandlet. Endvidere vil der være eksempler på handlingsplaner og henlæggelsesstrategier.

Tidskode: 00.03.39

Leif Tøiberg fortæller kort om baggrunden for granskningen, der er resultatet af en ændring af driftsbekendtgørelsen tilbage i 2017. Her blev det et krav, at alle boligorganisationers drift- og vedligeholdelsesplaner skal eksternt granskes hvert femte år. Han fortæller, at langt de fleste granskningsrapporter vil være færdige ultimo 2023, mens enkelte granskningsrapporter først vil være færdige i første halvår 2024. De sidste energimærker ventes færdige omkring Q3 2024. Da fonden gik i gang med processen, blev det besluttet at lave et centralt bygningsregister (DCAB), hvor boligorganisationernes PPV-planer, resultaterne af granskningen, energimærkerne og de relaterede rapporter ligger. DCAB skal videreudvikles og anvendes af boligorganisationer og granskerne ved næste granskningsrunde. Granskningsrapporterne skal også anvendes i styringsdialogen. Granskningsrapporterne og energimærkerne skal desuden skabe et kvalificeret grundlag for grønne investeringer. Afslutningsvis kommer han kort ind på kommenteringsfristen.

Tidskode: 00.08.03

Evy Ivarsson Nielsen, der er chef for Afdeling for Almen Analyse i Landsbyggefonden, fortæller om evalueringen og resultaterne heraf. Evalueringen består af mange elementer, hvor et af de mest centrale er den spørgeskemaundersøgelse, som fonden har fået foretaget blandt de boligorganisationer, der har fået frigivet en granskningsrapport i 2022. Undersøgelsen er blevet fulgt op af nogle workshops. Evalueringen har også involveret fondens deltagelse i BL-DriftNets ERFA- og netværksmøder. Den består også af afrapportering af granskningsopgaven, hvilket dette webinar er en vigtig del af. Fonden laver endvidere tværgående dataanalyser. Der er desuden et pilotprojekt, der handler om nyttiggørelse af granskningsdata.

Tidskode: 00.11.14

Evy Ivarsson Nielsen fortæller om spørgeskemaundersøgelsen. Der har været fokus på samarbejdet med den eksterne gransker, samarbejdet med Landsbyggefonden, indholdet i granskningen, implementering af granskningsrapporten, IT-systemet DCAB, Landsbyggefondens rolle i udbud af den eksterne granskning og desuden nogle spørgsmål om webinarer og vejledninger. Hun gennemgår herefter resultaterne af undersøgelsen.

Tidskode: 00.18.47

Evy Ivarsson Nielsen kommer ind på de workshops, der tog udgangspunkt i resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen. Der var fokus på konkrete tiltag og uddybning af svarene fra undersøgelsen. Der blev holdt fire workshops i Aarhus og København. To med granskerfirmaerne og to med boligorganisationerne. Hun gennemgår herefter resultaterne.

Tidskode: 00.22.20

John Kim Fletting, der er ekstern konsulent for Landsbyggefonden bliver præsenteret. Han har arbejdet med processen omkring evalueringen af granskningen og arbejdet frem mod næste udbudsrunde. Lars Græsborg Mathiasen svarer kort på et praktisk spørgsmål omkring webinaret, hvorefter John Kim Fletting tager ordet, præsenterer sig selv og svarer på et spørgsmål fra kommentarsporet.

Tidskode: 00.24.44

John Kim Fletting kommer ind på kommentering af granskningsrapporter. Han svarer løbende på spørgsmål under oplægget. Han pointerer, at tilsynet vil kunne tilgå kommentarerne, når rapporterne frigivet. Han opfordrer derfor til, at man tænker over, hvad man skriver i sin kommentering. Han behandler herefter Landsbyggefondens kommentarforslag, som boligorganisationerne kan vælge at tage udgangspunkt i.

Tidskode: 00.31.36

John Kim Fletting kommer ind på vejledning til udnyttelse af granskningsdata. Han svarer løbende på spørgsmål under oplægget. Vejledningen er opdelt i hovedmenuens punkter - statusoverblik, PPV-plan, granskning mm. Det grundlæggende data i DCAB ligger under granskning herunder tilstandsvurdering, kalkulationsark, totaloversigter mv. Dermed har man mulighed for at se, hvordan gransker er kommet til sit resultat. John Kim Fletting gennemgår herefter, hvordan man bl.a. tilgår disse materialer.

Tidskode: 00.46.10

John Kim Fletting kommer ind på henlæggelsesstrategier og handleplaner. Mange har ikke en nedskrevet henlæggelsesstrategi. Alle har dog en uskreven strategi eller måde at gøre tingene på, som man lige så godt kan få skrevet ned. Han beskriver herefter, hvordan en strategi kan opdeles. BO-VEST har desuden lavet en strategi, som de har valgt dele som inspiration. John Kim Fletting beskriver herefter, hvordan en handleplan kan opdeles. BO-VEST har også valgt at dele deres handleplan for en anonymiseret afdeling, som kan bruges som inspiration (se materialet nederst på siden).

Tidskode: 00.50.34

Leif Tøiberg kommenterer på nogle af de spørgsmål, som John Kim Fletting svarede på under hans oplæg.

Tidskode: 00.54.12

Leif Tøiberg fortæller om arbejdet frem mod næste granskningsrunde. Han pointerer vigtigheden af, at vi tager ved lære af hele forløbet og forbedrer den næste granskningsrunde. Landsbyggefonden vil bl.a. tilpasse DCAB frem mod 2026, så det bliver nemmere at arbejde med. Fonden vil også lave en vejledning til granskerne. I næste runde vil fonden også lave nogle ændringer i bl.a. bygningsdelene. Dog ikke for meget, da sammenligningsgrundlaget ellers forsvinder. Landsbyggefonden vil også lave et pilotprojekt, hvor nogle granskefirmaer og afdelinger udtages til at lave nogle granskninger efter den nye model, som fonden har besluttet sig for. Leif Tøiberg kommer også ind på, hvad næste granskningsrunde kommer til at indeholde.

Tidskode: 00.59.46

Leif Tøiberg og John Kim Fletting svarer på spørgsmål fra kommentarsporet.

Tidskode: 01.20.30

Lars Græsborg Mathiasen runder webinaret af.