Forbedret boligkvalitet

Sønderborg

Boligkvalitet

I Jørgensgård har man handlet på nødvendigheden af, at boligstandarden følger med tiden. I en organisk proces er boligområderne blevet tilpasset beboernes ændrede krav og behov - med boligkvaliteten i højsæde.

I Sønderborg finder professor Claus Bech-Danielsen et eksempel på et alment boligbyggeri, der er blevet udviklet, ombygget og afviklet i takt med tidens skiftende behov. Med hensynet til boligens kvalitet som pejlemærke.

Boligkvalitet ude og inde har været et pejlemærke for udviklingen i boligområdet Jørgensgård i Sønderborg.

Organisk udvikling for at ramme tidens behov

Boligerne i Jørgensgård er på mange måder typiske for boliger i den almene sektor. Opført i funktionalismens ånd på et tidspunkt efter Anden Verdenskrig.

Dybdegående analyser og overvejelser spillede en vigtig rolle i opførelsen. Resultatet blev boliger i høj kvalitet, med en nøje vægtet disponering af ude- og indearealer og en erkendelse af værdien i masser af dagslys i boligen.

Tiderne er skiftet en del gange siden opførelsen, og boligområdet har ændret form for at flugte med tidens behov.

Ungdomsboliger er blevet til hjem for familier

I videoen kan du se, hvordan tomme og overflødige ungdomsboliger er blevet lagt sammen til en række topmoderne familieboliger.

Andre steder i Jørgensgård er der sket en neddrosling af større etageejendomme til velfungerende rækkehuse.

Etagebyggeriets svar på typehuset

Oprindeligt blev boligområdet Jørgensgård udtænkt som en del af den såkaldte Sydjyllandsplan. En række kommuner i regionen gik i 1960’erne sammen i et fælles tiltag. De delte samme udfordring: Hvordan skulle etagebyggeri se ud?

Efterfølgende fik disse tanker konkret form i tegl, stål og beton, og ejendommene blev opført mere eller mindre éns over landet.

Hvis du vil vide mere om boligkvalitet