Konstruktiv reduktion

Nakskov

Reduktion

Fra tomgang til ventelister. De mange ramponerede lejligheder, der lå i Riddersborgparken i udkanten af Nakskov, er i dag blevet genfødt som Søhusene – 104 gennemrenoverede rækkehuse med naturskøn beliggenhed og moderne faciliteter.

Demografiske og konjunkturmæssige forandringer blæser konstant henover landet – således også i Nakskov. Et fald i antallet af arbejdspladser og beboere har efterladt flere af områdets boligforeninger med store tomgang-udfordringer.

I Riddersborgparken (nu Søhusene) valgte man en radikal løsning. Claus Bech-Danielsen ser på resultatet, hvor man reducerede 13 etageblokke til attraktive rækkehuse:

I dag ligger de topmoderne rækkehuse side om side i afdelingen Søhusene – men for få år siden var området domineret af Riddersborgparkens ramponerede blokke.

De samfundsmæssige forandringer havde efterladt afdelingen med et stort overskud af tomme lejemål. De var desuden nedslidte, og boligområdet havde med tiden fået et dårligt image. Noget måtte gøres.

Forskere kom med indspark til processen

En gruppe forskere blev samlet for at analysere på, hvilke typer af lejere, man kunne trække til boligområdet, og hvad disse potentielle lejere lægger vægt på.

Det stod klart, at det var en stor gruppe af ældre fra områdets parcelhuskvarterer, der kunne være interesserede i at flytte i nogle mindre, mere bekvemme og topmoderne boliger med meget høj grad af tilgængelighed.

Baggrund for reduktionen

Søhusene ved Nakskov ligger i grønne omgivelser halvanden kilometer fra Nakskov centrum. Ud af Riddersborgparkens 15 etageejendomme blev 13 revet ned til grundplan. Ovenpå de eksisterende fundamenter opførte man étplans-rækkehuse.

Hvis du vil vide mere om reduktion