Forside

Når sundhedsudfordringer bliver til samfundsløsninger

Fremtidens udfordringer på sundhedsområdet er massive – og løsningerne findes i et samarbejde mellem mange aktører. Sundhedsudfordringer er typisk ikke en del af kerneopgaven for almene boligorganisationer, men i de almene boligområder er forudsætningerne for løsninger allerede på plads, så her kan boligsektoren bidrage til løsningen på samfundets sundhedsudfordringer. Det var omdrejningspunkt for ugens Bystrategisk Udsyn-konference.

Fotos i artiklen: Lars Just

 

”Vil du rejse hurtigt, rejs alene, men vil du rejse langt, gør det i flok."

Med dette afrikanske ordsprog indledte Landsbyggefondens bestyrelsesformand Jens Elmelund sin velkomsttale ved Bystrategisk Udsyn-konferencen, der løb af stablen i FÆNGSLET i Horsens d. 7. november 2023.

Og dermed anslog Elmelund dagens dybeste tematik: Det almene besidder en del af løsningen på en række af velfærdssamfundets grundlæggende udfordringer. Ikke som hovedaktør, men i samspil med det omkringliggende samfund. Eksempelvis når det gælder fremtidens sundhedsudfordringer.

Almen grobund for løsninger

At tackle sundhedsudfordringer er typisk ikke en del af kerneopgaven for almene boligorganisationer, men i de almene boligområder er forudsætningerne allerede på plads (fx fysiske rammer, beboerdemokratisk infrastruktur og kompetente menneskelige ressourcer) for, at boligsektoren her kan bidrage til løsningen på samfundets sundhedsudfordringer.

Når samfundet bringes ind i en krisetilstand, som vi fx så det under Covid-19-pandemien, træder den almene sektors kræfter og potentialer tydeligt frem: Ikke blot som en del af en krisetilstand, men som en platform, der kan udgøre en del af løsningen for et udfordret samfund.

Løsninger, der er solide og rækker ud over den almene matrikel, så modeller og mindsets har potentialet til at gøre en forskel for hele samfundet.

Det kan kræve transformationer og nyskabelser i eksisterende tanker og strukturer, og lignende gennemgribende forandringer hyldes med uddelingen af Blandet By Prisen.

Herunder kan du se en video fra den faglige og festlige dag:

Se konferencens film:

Hent alle slides fra konferencen i en samlet fil

Fagligt kickoff: Sundhedstilstanden i Danmark og sundhedssektoren

Professor på Institut for Statskundskab ved SDU Mickael Beck indledte konferencen med en generel temperaturmåling på sundhedstilstanden i Danmark og sundhedssektoren med udgangspunkt i sit daglige arbejde med sundhedsledelse- og politik.

I sin overflyvning af sundhedslandskabet fremhævede Beck blandt andet, at der er en sammenhæng mellem mennesker med lav uddannelse, arbejdsmarkedstilknytning og kroniske sygdomme. Og at de almene boliger netop rummer mennesker med samspil af udfordringer.

Med afsæt i sin ganske dystre samtidsdiagnose, hvor flere plejeopgaver skal løftes af et faldende antal hænder, pegede han med Robusthedskommissionens anbefalinger i ryggen på en fremtid, hvor vi må foretage en række grundlæggende omprioriteringer i vores sundhedsvæsen.

Billede 1
Med afsæt i arbejdet i Robusthedskommisionens undersøgelser tegnede Mickael Bech indledningsvist et faretruende billede af dagens og fremtidens sundhedsudfordringer – men pegede også på løsninger – eksempelvis ifa. skarpere prioriteringer og øget samspil mellem lokalområdets civilsamfundsaktører.

Se Mickael Bechs oplæg:

Panelsamtale: Lokale sundhedsindsatser anno 2023

Efter den generelle overflyvning af sundhedstilstanden i hele landet, zoomede vi ind på, hvor en del af løsningen på fremtidens sundhedsudfordringer findes: Blandt de lokale sundhedsindsatser. På konferencens scene stod:

  • Peter Sørensen. Borgmester, Horsens Kommune
  • Paul Bloch. Seniorforsker, Steno Diabetes Center Copenhagen, Afdeling for Forebyggelse, Sundhedsfremme og Samfundet
  • Hosea Dutschke. Forretningsfører, Østjysk Bolig
  • Otto Ohrt. Sundhedschef, Aarhus Kommune

Trods forskelle i nuancer og perspektiver kunne scenens debatdeltagere samle sig om flere fællespunkter i tilgangen. De understregede alle vigtigheden i at fokusere på de tværfaglige løsninger - gennem mod til dialog og partnerskaber på tværs.

Paul Bloch fremhævede med afsæt i en konkret case i Tingbjerg, vigtigheden i, at man som myndighed skal turde slippe kontrollen. Ohrt fra Aarhus Kommune byggede videre på denne pointe med henvisning til VibyHuset, hvor ledelsen i høj grad er lagt lokalt.

Billede 2
Samtalen på scenen kredsede om strategiske og helt konkrete eksempler på lokalsamfundsudvikling, sundhedsfremme og sygdomskontrol - set fra en boligorganisation, kommune og en civilsamfundsaktør.

Se den fulde optagelse af paneldebatten:

Panelsamtale: Fremtidens urbane sundhedskultur og inkluderende design

Konferencens anden scenesamtale tændte for det lange lys og så nærmere på, hvordan vi i fremtiden kan skabe de bedste fysiske rammer for bedre fysisk, mental og social sundhed. På scenen stod tre stærke stemmer:

  • Helle Juul. Arkitekt MAA/MNAL, Ph.D., Founding partner Juul Frost Arkitekter
  • Camilla Ryhl. Forskningsdirektør, Bevica Fonden
  • Steffen Møller Borgbjerg. Direktør, Boligforeningen ALBO
Billede 3
Kikkerten var rettet mod fremtidens sundhedsudfordringer i den anden runde af scenesamtaler – og løsningerne lå blandt andet i skabelsen af et sundhedsstrategisk mindset, hvor der er mod og vilje til at sætte en tværgående, helhedsorienteret og inkluderende agenda i planlægningen.

Arkitekt Helle Juul slog et slag for, at vi i fremtidens byudvikling tænker sundhed ind, når vi i fremtiden skal udvikle vores byer.

Dette kræver mod til at tænke på tværs af fagligheder og anlægge et helhedsorienteret og proaktivt perspektiv. Det fordrer udviklingen af et forskningsbaseret sundhedsstrategisk mindset.

Dette brugte forskningsdirektør fra Bevica Fonden Camilla Ryhl, som afsæt for at tage forsamlingen gennem nogle af tankerne bag begrebet og tankegangen Universelt Design.

Disse designprincipper kan sikre at boliger og det byggede miljø kan bruges af det bredest mulige spektrum af mennesker, uden behov for tilpasning eller specialdesignede løsninger.

Det drejer sig om at tage højde for mangfoldigheden af menneskelig evne og forskellighed i hele designprocessen, for at skabe ting, der er tilgængelige og brugervenlige for alle mennesker, uanset alder, størrelse, evne eller handicap.

Det inkluderende menneskesyn, som Universelt Design er katalysator for, er et perspektiv, som deles af direktøren fra Axelborg i Horsens. Fra scenen delte han ud af sin viden og konkrete erfaringer med at skabe generationskvarterer i det almene boligområde Axelborg i Horsens.

Ældre beboere ønsker i stigende grad at blive boende i det almene boligområdes eksisterende fællesskaber – og skalérbare løsninger skal udvikles til at møde dette behov.

Se den fulde optagelse af paneldebatten:

Blandet By Prisen hyldede igen inspirerende ildsjæle

Konferencen blev rundet af med manér, da FÆNGSLET mod dagens festlige klimaks blev svøbt i farvede lys og balloner. De nominerede var de blandede boligområder Aarhus Ø og Høje Taastrup C, der sluttede et mulehår efter dagens vinder: Grønttorvet i Valby.

I de rosende bemærkningerne fremhævede juryen blandt andet: ”Foruden de blandede boligformer i sig selv spiller Grønttorvets mange væksthuse en særlig rolle i forhold til at skabe fællesskab og hverdagsliv på tværs af beboerne.”

Billed 4
Vinderne af årets Blandet By Pris fra Grønttorvet i Valby.

Se præsentationsfilm fra de tre nominerede områder herunder:

Grønttorvet i Valby

Høje Taastrup C

Aarhus Ø

Besøg bystrategiskudsyn.dk og hent mere materiale fra konferencen